duminică, 31 mai 2015

Lily din Hannah Montana e femeie in adevaratul sens al cuvantului. Cum arata actrita la 23 de ani

A castigat celebritatea in acelasi timp cu Miley Cyrus, insa cariera ei a luat un drum cu totul diferit de cel al solistei piesei "Wrecking Ball". Iata cum arata si ce s-a intamplat cu simpatica Emily Osment de cand s-a terminat serialul "Hannah Montana
Frumoasa Lily din serialul Disney "Hannah Montana" a iesit din umbra prietenei sale si acum are o cariera rasunatoare in cinematografie.
Chiar daca a renuntat la lumea magica a copilariei, vedeta a mai primit roluri speciale in filme ca "Life with Boys" sau "Family Guys", iar anul acesta a interpretat rolul lui Shelby in filmul "Kiss Me".  
Nici la capitolul modeling actrita nu sta deloc rau. Frumusetea si trupul tras prin inel o recomanda pentru lumea podiumului. In 2012, Emily a fost imaginea celebrului brand de jeansi Vanilla Star, iar in vara aceluiasi an a lansat o colectie de haine Hannah Montana pentru care a ajutat si la design.
In anul 2007, Emily Osment a primit premiul pentru "Cel mai tanar artist" datorita interpretarii ireprosabile a rolului din serialul care a facut-o celebra. Talentul ei a facut insa furori si in alte productii Disney, iar cariera in muzica pare sa fie cea care i-a atras si mai mult atentia.
Desi a avut ceva probleme cu lansarea primului sau album "Fight or Flight", data de lansare fiind intarziata cu 2 luni, acesta a fost un real succes, iar Emily s-a bucurat de o multime de aprecieri din partea fanilor care ii admirau talentul muzical inca de pe vremea cand interpreta melodii in productiile Disney. 
Iata cum a aratat Lily la una dintre cele mai recente aparitii publice:

joi, 28 mai 2015

A 40-a postare

Inainte de a vorbi mai serios vreau sa va multumesc pentru ca ati citit tot ce am postat . Parca doar eri am facut prima postare.Eram atat de timida pe atunci. Hai sa va repet titlurile postarilor mele

Privește atent, vei descoperi ceva INCREDIBIL! Tu ți-ai dat seama din ce sunt făcute aceste portrete?

Un artist din Ghana a reușit să uimească o lume întreagă atunci când a arătat ce portrete inredibile poate să facă.
Enam Bosokah folosește doar coli de hârtie și pixuri obișnuite de culoare albastră. Dar talentul tău este atât de mare, încât realizează niște lucrură de-a dreptul incredibile.
Imaginile cu portretele sale au ajuns pe internet și au devenit virale. Pare greu de crezut că dintr-un pix banal poate să iasă asemenea creații.
  


Cum să scapi RAPID de pistrui în mod natural

Aproape toată lumea are pistrui, dar anumite persoane au corpul coperit aproape în totalitate de micile pete. Problema nu este neapărat una estetică, pentru că îţi pot conferi un farmec aparte, însă ei pot fi un indiciu al faptului că pielea este supraexpusă la soare.Din fericire însă, există o metodă naturală care te scapă de această problemă.
Pătrunjelulleuşteanul şi lămâia nu doar dau savoare mâncării, ci reprezintă şi leacuri care te ajută să le vii de hac pistruilor. Iată cum să le foloseşti în mod corect:
Se taie mărunt o legătură de pătrunjel şi una de leuștean și se acoperă cu un pahar de apă clocotită, în care ai stors zeama de la o lămâie. Timp de două săptămâni, zonele cu probleme se şterg cu amestecul obţinut, de două ori pe zi. 
 
Te-ai săturat să apelezi la tot felul de tratamente pentru stoparea căderii părului, fără rezultate? Află că există un remediu miraculos pentru această problemă: sarea de bucătărie.
Spală-te normal pe cap, fără să te usuci, şi apoi aplică sare la nivelul scalpului. Masează-ţi pielea capului timp de 15 minute, după care spală-te din nou pe cap.
Repetă acest tratament de două ori pe săptămână, timp de două luni şi vei vedea că părul tău va deveni mai des şi mai rezistent. Sarea favorizează exfolierea pielii, eliminând celulele moarte şi întărind ţesuturile. 

Ce a facut profesorul? Poveste adevarata


Sydney Engelberg, un profesor care preda de 45 de ani, a devenit imagine publica dupa ce aceste poze cu el au ajuns virale pe internet.
La cursul acestuia, sustinut la facultatea Hebrew din Ierusalim, a venit o studenta cu bebelusul sau. Tanara nu a avut cui sa lase copilul si nici nu a vrut sa lipseasca de la cursuri, asa ca a decis sa isi ia bebelusul cu ea la facultate.
In timpul orei, micutul a inceput sa planga. Speriata, studenta a vrut sa iasa din sala, insa in acel moment profesorul ei a oprit-o. El a luat copilul in brate si a incercat sa il linisteasca. Pe tot parcursul cursului, micutul a ramas in bratele ca  sa-l linisteasca.Pe tot parcursul cursului micutul a ramas in bratele cadrului didactic.

Sunt o multime de mame tinere in lumea asta si multe dintre ele renunta la studii pentru ca nu isi permit o bona; acest profesor le incurajeaza sa isi continue facultatea si sa aduca micutii cu ele la cursuuri. 

Transformarea spectaculoasa a lui Cleo din serialul H2O, la 5 ani de la incheierea filmarilor

Va mai amintiti de Emma, Cleo si Rikki, trei fete care devin prietene inseparabile dupa ce raman blocate pe insula Mako, unde capata abilitatati de a controla apa, dar si de a se transforma in sirene atunci cand sunt atinse chiar si de cel mai mic strop de apa?
 Ai crescut cu ea. Transformarea spectaculoasa a lui Cleo din serialul H2O, la 5 ani de la incheierea filmarilor

Ei bine, datorita acestui serial care a marcat o generatie, actritele Claire Holt, Phoebe Tonkin si Cariba Heine au devenit vedete peste noapte si, o parte dintre ele, au ajuns chiar sa cucereasca showbiz-ul american.
Asa cum probabil stii deja, cariera lui Claire Holt, cea care juca rolul Emmei Gilbert, a luat avant dupa aparitia in serialele "The Vampire Diaries" si "The Originals", in rolul Rebekahai. Ea a mai jucat insa si in "Mean Girls 2", "Pretty Little Liars" sau "Blue Like Jazz".  
De cealalta parte, cea mai iubita dintre sirene, Phoebe Tonkin, a reusit la randul ei sa cucereasca America si si-a facut debutul in CW cu rolul unei vrajitoare rasfatate serialul "The secret circle". Vazandu-i abilitatile producatorii au propus-o pentru cateva aparitii in "The Vampire Diaries" si apoi au transformat-o intr-o prezenta constanta a serialului "The Originals".
Acolo, Phoebe joaca rolul lui Haley, o femeie-varcolac care are legaturi apropiate cu primii vampiri ai lumii, si care trece printr-o serie de situatii misterioase, nebanuite si pline de mister in New Orleans.
Ca parte a grupului de actori din "The Originals", Phoebe participa constant la evenimente mondene alaturi de colegii ei si demonstreaza inca o data ca fata timida cu breton ciudat din "H2O" a ramas doar o amintire. Tonkin s-a transformat intr-o femeie superba si la 25 de ani reuseste sa suceasca mintile tuturor barbatilor.

miercuri, 27 mai 2015

Cele mai interesante carti

Nu stim cine le face, nu stim nici macar daca sunt toate opera aceluiasi artist, dar ceea ce am observat cu siguranta este ca este una dintre cele mai impresionante idei de arta din lume. Artistii astia au reusit sa creeze ceva extraordinar din paginile cartilor. Multe dintre ele au fost colorate, arse, sculptate sau pur si simplu au fost tranformate si taiate, astfel incat sa spuna o cu totul alta poveste decat cea din randurile scrise de autor.
Unele dintre ele sunt pur si simplu adorabile si probabil necesita un volum urias de munca dar si un talent impresionant. Va lasam mai jos capodoperele sa va delectati cu ele
Iata cateva poze
paper-book-sculpture-art-jodi-harvey-brown__880

IMG_1147__880

House-in-a-Field-Book-Sculpture-5-without-name__880

book-sculpture-kelly-campbell__880

book-sculpture-david-kracov-book-of-life__880

AnneFrankHR11__880

5 Bancuri

1.George dupa joaca vine si ii spune mamei
   -Mama an doua vesti , una buna,si una rea pe care vrei sa o auzi prima
<b>Smiley</b> <b>face</b>-ul a implinit 26 de ani-Zi-o pe aia rea
-Amurit vecinu Vasile
-Si aia buna
-Ne-au chemat la pomana

2.Un tigan moare si in rai se intalneste pe Ceausescu .Acesta il intreaba pe tigan
-Cum era mai bine pe vremea mea sau acum
-Pe vremea ta ca atunci politicienii faceau politica,muncitorii munceau si tiganii furau .Acum politicienii fura,muncitorii fac politica si toti vor sa muncesc eu.

3.Un domn respectabil o intreaba pe o femeie
-Citi ani aveti
-Va dau un indiciu fata mea este la gradinita
-De ce lucreaza acolo
<b>Smiley</b> <b>face</b>-ul a implinit 26 de ani
 
 
4.O blonda merge la Londra cu avionul .Cum ii puteti lua locul de la geam,ii spui ca oameni care merg la Londra stau in centru

5.-Mami mami
-Ce e draga mea
-Amurit prietena ta
in acel moment femeia se pune pe plans.Fata o intreaba
-Iti pare rau
-Normal avea sa imi dea niste bani acum cine mi mai da.

luni, 25 mai 2015

Despre jucarii

Jucărie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pusculite Bullyland pentru copii: personaje din desene animate si ...
Jucăriile sunt obiecte create în general pentru a reda la scară redusă realitatea și a oferi copiilor miniaturi reprezentative ale lumii adulților. Jucăriile pot constitui un liant al relațiilor dintre copii și chiar un suport moral oferit copiilor ca indivizi. Cu toate acestea și unii adulți dar și unele animale nedomesticate se mai joacă cu jucăriile.
Există jucării pentru fiecare din stadiile de dezvoltare a copilului. Astfel, copiii mici au jucării de obicei din cauciuc sau alt material elastic, care nu pot fi ingerate cu ușurință. Cu cât copilul este mai mare, cu atât jucăriile destinate lui sunt mai complexe.
În comerțul cu jucării una din dilemele întâlnite este cine alege jucăria: copilul sau adultul? Pentru copil jucăria preferată este aceea care reflectă cel mai bine visurile și aspirațiile lui, dorințele sale de a fi mare, de a imita sau reproduce lumea înconjurătoare; pentru părinte imupulsul educațional de a transmite valorile sale copilului se îmbină cu dorința de a-i oferi ceea ce i s-a refuzat în copilărie.
Jucăriile mai pot fi clasificate și după vârsta și sexul[1] copiilor cărora le sunt destinate, tipul de materiale folosite (lemn,materiale plasticetextilemetale), modul de funcționare (mecaniceelectronice) etc. 
   
Insa exista si jucarii mai ciudatele

Nimeni nu si-ar dori ca micutul lui sa se joace cu asa ceva. Arata ca o papusa normala, dar ascunde un secret nebanuit

Nimeni nu si-ar dori ca micutul lui sa se joace cu asa ceva. Arata ca o papusa normala, dar ascunde un secret nebanuit
Nimeni nu si-ar dori ca micutul lui sa se joace cu asa ceva. Arata ca o papusa normala, dar ascunde un secret nebanuit

Publicatiile internationale au asociata aceasta papusa cu personaje din fimele de groaza, dar au si numit-o una dintre cele mai infricosatoare papusi pe care le-au vazut vreodata.

Aceste papusi au fost realizate in anul 1890 si erau destinate distrarii micutilor, dar din cauza faptului ca erau incredibil de scumpe, ii speriau pe copii mai mult decat sa ii amuze, acestea au fost retrase de pe piata la saes luni de la inceperea productiei.
Vocea pe care aceasta papusa vorbitoare o are inregistrata este infricosatoare, dar se pare ca este una dintre cele mai vechi jucarii descoperite pana acum.

Informati scriitori romani

Ion Creangă, scriitor român
Ion Creangă, scriitor român
Ion Creangă (n. 1 martie 1837, Humulești, jud. Neamţului - d. 31 decembrie 1889, Iași) a fost un scriitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.
Data nașterii lui Creangă este incertă. El însuși afirmă în Fragment de biografie că s-ar fi născut la 1 martie 1837. O altă variantă o reprezintă data de 10 iunie 1839, conform unei mitrici de nou-născuți din Humulești.

Creangă a mai avut încă șapte frați și surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre. Ultimii trei au murit în copilărie, iar Zahei, Maria și Ileana în 1919. 
Tinerețea lui Creangă este bine cunoscută publicului larg prin prisma operei sale capitale Amintiri din copilărie. În 1847 începe școala de pe lîngă biserică din satul natal. Fiu de țăran, este pregătit mai întîi de dascălul din sat, după care mama sa îl încredințează bunicului matern. În 1853 este înscris la Școala Domnească de la Tîrgu Neamț sub numele Ștefănescu Ion, unde îl are ca profesor pe părintele Isaia Teodorescu. După dorința mamei, care voia să-l facă preot, este înscris la Școala catihetică din Fălticeni. Aici apare sub numele de Ion Creangă, nume pe care l-a păstrat tot restul vieții. După desființarea școlii din Fălticeni, este silit să plece la Iași, absolvind cursul inferior al Seminarului teologic "Veniamin Costachi" de la Socola. 
S-a despărțit cu greu de viața țărănească, după cum mărturisește în Amintiri.

La 19 decembrie 1860 se naște fiul său Constantin.

În 1864, Creangă intră la Școala preparandală vasiliană de la Trei Ierarhi, unde l-a avut profesor pe Titu Maiorescu. Acesta îl aprecia foarte mult și l-a numit învățător la Școala primară nr. 1 din Iași.
După ce timp de 12 ani este dascăl și diacon la diferite biserici din Iași, este exclus definitiv din rîndurile clerului, deoarece și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia și s-a tuns ca un mirean, lucruri considerate incompatibile cu statutul de diacon. 
Dedică din ce în ce mai mult timp literaturii și muncii de elaborare a manualelor școlare.

În anul 1867 apare primul abecedar conceput de Ion Creangă, intitulat Metodă nouă de scriere și citire.
În 1871 apare în Columna lui Traian articolul Misiunea preotului la sate, semnat de preotul Ion Creangă. În același an este exclus din rîndurile bisericii , fiind acuzat de a fi frecventat teatrul. Publică acum un manual de citire intitulat Învățătorul copiilor , unde inserează trei povestiri: Acul și barosul , Prostia omenească și Inul și cămeșa.
Un an mai tîrziu este exclus și din învățămînt și, în ciuda plîngerilor și protestelor sale, situația rămîne aceeași. Își cîștigă existența ca mandatar al unui debit de tutun.

În 1873 se încheie procesul său de divorț, copilul său de 12 ani fiindu-i dat în îngrijire. A căutat o casă în care să se mute, alegînd o locuință în mahalaua Țicău.

În această perioadă îl cunoaște pe Mihai Eminescu, atunci revizor școlar la Iași și Vaslui, cu care se împrietenește. La îndemnul lui Eminescu frecventează societateaJunimea, unde citește din scrierile sale.
În cadrl revistei Convorbiri literare publică Soacra cu trei nurori și Capra cu 3 iezi.
Între 1875 și 1883, la îndemnul poetului, scrie cele mai importante opere ale sale.
La 1878 , pentru activitatea sa didactica, este decorat cu ordinul Bene-merenti. Publică basmul Ivan Turbincă.

Cîţiva ani mai tîrziu a fost bolnav de epilepsie și a suferit foarte mult la aflarea bolii și apoi a decesului lui Eminescu, și al Veronicăi Micle.
Ion Creangă călătorește la Slănicul Moldovei pentru a-și îngriji sănătatea,îl vizitează pe Mihai Eminescu la Mănăstirea Neamțului.

Horia Creangă, nepotul povestitorului, este considerat cel mai important arhitect al perioadei interbelice. În capitală a proiectat peste 70 de imobile. Unele insa au fost schimbate de-a lungul timpului, astfel ca nici specialistii nu mai recunosc stilul marelui arhitect scolit la Paris.

Umorul lui Creangă este însuşi umorul vieţii, al acestui fenomen organic, în care durerea şi bucuria, răul şi binele, prostia şi inteligenţa, umbra şi lumina se îmbrăţişează alternativ, ca s-o exprime în toata realitatea.

La 31 decembrie 1889 se stinge din viață în urma unui atac cerebral. Ion Creangă este înmormîntat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Iași.

"În Ion Creanga vedem astazi pe primul romancier al literaturii noastre, pe primul creator de epos, nu în timpul istorico-literar, ci într-o durată spirituală, fiindcă românul lui Filimon anticipează cu două decenii Amintirile.

                                                      
S-a născut pe 29 martie la Bârlad în familia Francisc și Anastasia Paximade. În anul 1890 a rămas orfană de mamă și a fost nevoită să se ocupe de îngrijirea surorilor mai mici. În 1895 Elena a rămas și fără tată, ceea ce a dus la plecarea ei laBucurești, unde a locuit la un frate mai mare. S-a angajat ca guvernantă la familia lui Ion Luca Caragiale, unde a luat contact cu literatura clasicilor. Tot aici l-a cunoscut pe Francisc Farago, cel care avea să-i devină soț. Elena Farago a debutat în 1898 cu un reportaj, pe care îl semnează Fatma. În 1902 publică prima poezie în ziarul România muncitoare.
În anul 1906, Elena Farago publică primul său volum de poezii, Versuri, la îndemnul lui Nicolae Iorga. Din 1907 se stabilește la Craiova, unde o vor găsi evenimentele sângeroase ale acestui an, iar din cauza afilierii ei la mișcarea țărănească a fost arestată și eliberată numai la intervențiile lui Iorga. În această perioadă l-a adoptat pe fiul său, Mihnea. În 1913 se va naște fiica Elenei, Cocuța.
Elena Farago este laureată de către Academia Română cu Premiul „Adamachi” pentru volumele Șoapte din umbră (1908) șiTraduceri libere (1908), iar apoi pentru volumele Șoaptele amurguluiDin traista lui Moș Crăciun, apărute în 1920.
În 1921 este numită director al Fundației „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, fundație pe care o va conduce timp de 30 de ani. Elena Farago a avut contribuții deosebite în ceea ce privește regulamentul de organizare și de funcționare al bibliotecii, fișarea cărților și ținerea unei evidențe corecte de aranjare a publicațiilor în rafturile bibliotecii, de completare a colecțiilor prin achiziții și donații. În 1922 fondează la Craiova, împreună cu Ion B. Georgescu, C. Gerota, Ion Dongorozi, C.D. Fortunescu, revista literară Năzuința, la care au colaborat: Simion MehedințiIon BarbuPerpessiciusVictor Eftimiu,Camil PetrescuMihail Dragomirescu. De asemenea a patronat și revista educativă pentru copii și tineret Prietenul Copiilor(1943-1946).
Elena Farago s-a stins din viață în 1954 la Craiova, după o lungă suferință.
                                                Eminescu.jpg
Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850,Botoșani – d. 15 iunie 1889București) a fost un poetprozator și jurnalistromân, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.[1] Receptiv laromantismele europene de secol XVIII și XIX, a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat. În momentul în care Mihai Eminescu a recuperat temele tradiționale ale Romantismului european, gustul pentru trecut și pasiunea pentru istoria națională, căreia a dorit chiar să-i construiască un Pantheon de voievozi, nostalgia regresivă pentru copilărie, melancolia și cultivarea stărilor depresive, întoarcerea în natură etc., poezia europeană descopereaparadigma modernismului, prin Charles Baudelaire sau Stephane Mallarme, bunăoară. Poetul avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur SchopenhauerImmanuel Kant (de altfel Eminescu a lucrat o vreme la traducerea tratatului acestuia Critica rațiunii pure, la îndemnul lui Titu Maiorescu, cel care îi ceruse să-și ia doctoratul în filosofia lui Kant la Universitatea din Berlin, plan nefinalizat pînă la urmă) și de teoriile lui Hegel.
Rădăcina ideologică principală a gândirii sale economice sau politice eraconservatoare; prin articolele sale publicate mai ales în perioada în care a lucrat la Timpul a reușit să-i deranjeze pe cîțiva lideri importanți din acest mare partid care au lansat sloganul, celebru în epocă, „Ia mai opriți-l pe Eminescu ăsta!”. Publicistica eminesciană oferă cititorilor o radiografie a vieții politice, parlamentare sau guvernamentale din acea epocă; în plus ziaristul era la nevoie și cronicar literar sau teatral, scria despre viața mondenă sau despre evenimente de mai mică importanță, fiind un veritabil cronicar al momentului.
Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator.[2] A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze laVienaManuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședinta din 25 ianuarie 1902.[3] Eminescu a fost internat în 3 februarie1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române

 

Ion Luca Caragiale

Nascut la 30 ianuarie 1852 la Haimanale, judetul Prahova ; decedat la 9 iunie 1912 la Berlin
a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist roman. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cei mai importanti scriitori romani. A fost ales membru al Academiei Romane post-mortem.

1. Primii ani

1852-01-30   Se naste in satul Haimanale, judetul Prahova, Ion Luca Caragiale, fiul avocatului Luca Caragiali, secretar al Manastirii Margineni, si al Ecaterinei Karaboa, descendenta a unei familii de negustori greci din Brasov.
1859 - 1860   Incepe scoala la "Instructiunea cu slava popeasca", aflata in curtea bisericii Sfantu Gheorghe din Ploiesti, sub indrumarea parintelui Marinache. Trage clopotele si bate toaca la biserica "cu dragoste".
1860 - 1864   Continua cursul primar la "Scoala Domneasca" nr. 1 din Ploiesti, avand ca institutori pe Zaharia Antinescu (personaj bizar), apoi pe Basil Dragosescu, caruia ii va pastra o calda amintire. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza le viziteaza clasa si este insotit la plecare de toata scoala pana la bariera orasului.
1864-06-28   Absolva clasa intaiul din 85 de elevi.
1865 - 1867   Elev la gimnaziul "Sfintii Petru si Pavel" din Ploiesti. Absolvise in prealabil prima clasa gimnaziala in particular.
1867 - 1868   Perioada neclara in existenta viitorului scriitor. Biografii lui sustin ipoteza ca ar fi urmat cursurile clasei a V-a liceale, la Bucuresti.

"Sadoveanu" redirects here. For other persons of the same name, see Sadoveanu (surname).
Mihail Sadoveanu

Sadoveanu in 1929, portrait by Ștefan Dimitrescu
BornNovember 5, 1880
Pașcani
DiedOctober 19, 1961 (aged 80)
Vânători-Neamț
Pen nameMihai din Pașcani, M. S. Cobuz
Occupationnovelist, short story writer, journalist, essayist, translator, poet, civil servant, activist, politician
NationalityRomanian
Period1896–1952
Genrehistorical noveladventure novel,biographical novelpolitical novelpsychological novelcrime fictionmemoirtravel literature,nature writingfantasy,reportagebiographysketch storychildren's literaturelyric poetry
Literary movementRealismSocial realism,NaturalismSămănătorul,PoporanismSocialist realism
Mihail Sadoveanu (Romanian: [mihaˈil sadoˈve̯anu]; occasionally referred to as Mihai Sadoveanu; November 5, 1880 – October 19, 1961) was aRomanian novelist, short story writer, journalist and political figure, who twice served as acting head of state for the communist republic (1947–1948 and 1958). One of the most prolific Romanian-language writers, he is remembered mostly for his historical and adventure novels, as well as for his nature writing. An author whose career spanned five decades, Sadoveanu was an early associate of the traditionalist magazine Sămănătorul, before becoming known as a Realist writer and an adherent to the Poporanist current represented byViața Românească journal. His books, critically acclaimed for their vision of age-old solitude and natural abundance, are generally set in the historical region of Moldavia, building on themes from Romania's medieval and early modern history. Among them are Neamul Șoimăreștilor ("The Șoimărești Family"), Frații Jderi ("The Jderi Brothers") and Zodia Cancerului ("Under the Sign of the Crab"). With Venea o moară pe Siret... ("A Mill Was Floating down the Siret..."), Baltagul ("The Hatchet") and some other works of fiction, Sadoveanu extends his fresco to contemporary history and adapts his style to the psychological novelNaturalism and Social realism.
A traditionalist figure whose perspective on life was a combination ofnationalism and Humanism, Sadoveanu moved between right- and left-wingpolitical forces throughout the interwar period, while serving terms inParliament. Rallying with People's Party, the National Agrarian Party, and theNational Liberal Party-Brătianu, he was editor of the leftist newspapersAdevărul and Dimineața, and was the target of a violent far right press campaign. After World War II, Sadoveanu became a political associate of theRomanian Communist Party. He wrote in favor of the Soviet Union andStalinism, joined the Society for Friendship with the Soviet Union and adoptedSocialist realism. Many of his texts and speeches, including the political novelMitrea Cocor and the famous slogan Lumina vine de la Răsărit ("The Light Arises in the East"), are also viewed as propaganda in favor of communization.
A founding member of the Romanian Writers' Society and later President of theRomanian Writers' Union, Sadoveanu was also a member of the Romanian Academy since 1921 and a recipient of the Lenin Peace Prize for 1961. He was also Grand Master of the Romanian Freemasonry during the 1930s. The father of Profira and Paul-Mihu Sadoveanu, who also pursued careers as writers, he was the brother-in-law of literary critic Izabela Sadoveanu-Evan.

George Cosbuc.jpg
       

George Coșbuc (n. 20 septembrie 1866, Hordou, comitatul Bistrița-Năsăud, azi Coșbucjudețul Bistrița-Năsăud; d. 9 mai 1918București) a fost un poet, critic literar, ocazional și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916.
Poezia sa aparține patrimoniului cultural național și, deși este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbările școlare sau populare, creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvîrșit și un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi. A dus, de asemenea, o prodigioasă activitate de iluminare a țăranilor, e un precursor al mișcării poporaniste și un tehnician desăvîrșit al prozodiei, folosea o gamă foarte variată de picioare metrice și de ritmuri, de la cele ale poeziei populare la terza rima. A dat o versiune completă a poeziei lui Dante, Divina comedie. A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat prin localizare la sufletul și mediul țărănesc Eneida și Odiseea (Iliada a fost tradusă de contemporanul său, George Murnu) și a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română. Toate aceste calități îl recomandă pentru poziția pe care o ocupă, de autor clasic, dar mai ales simțul echilibrului și faptul că a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român
  
Sper ca va placut.